2018-05-17 09:55:43• hírek • Bede Emőke

Megháromszorozódott a rendőriskolába jelentkező szatmári diákok száma

Drasztikusan megugrott azon szatmári diákok száma, akik az ország rendőriskoláiba szeretnének fevételizni. Míg két évvel ezelőtt csak 27-en szerettek volna rendőrképzésen részt venni, 2018 januárjában már 82-en jelentkeztek.

Szerencsére az ország rendőriskolái is tartani tudják a lépést az egyre növekvő érdeklődéssel, ugyanis a szabad helyek számát is egyre növelik. A kolozsvári Septimiu Muresan Rendőrképző Iskolában például már 300 növendék oktatására van lehetőség, a Campina-i Vasile Lascar-ban pedig1300 leendő rendőr oktatása zajlik.
 

Csütörtökön délelőtt a Szatmár Megyei Rendőrség székhelyén számoltak be ezekről az adatokról, mi több, a kolozsvári rendőrképző egy diákokból álló delegációja is részt vett a sajtótájékoztatón. Mint a bemutatóból kiderült, az iskola 2004-ben alakult, azóta pedig 13 évfolyamnyi ifjú rendőr került ki padjai közül.
 

A jelentkezőknek egy háromlépcsős felvételin kell teljesíteniük: egy Bukarestben tartott pszichológiai vizsgálaton, egy orvosi vizsgálaton, illetve az erőnlétüket felmérő próbán. A sikeresen felvételizőket két bentlakás várja, az iskolában pedig megannyi, korszerűen felszerelt tanterem. Szimulációs teremmel is rendelkezik az épület, melyben különféle helyzetgyakorlatokat tartanak, az elméleti ismeretek iránt érdeklődők pedig egy 9000 kötettel rendelkező könyvtárat kereshetnek fel. A kolozsvári rendőriskolában egyébként 10 helyet kifejezetten romáknak, 3 helyet pedig a nemzeti kisebbségek soraiból érkezőknek tartanak fenn. Az alacsony, de rendőrpályára készülő fiataloknak sincs már mitől tartaniuk, ugyanis eltörölték a minimális magasságra vonatkozó szabályozást. Viszont a fizikai erőnléti elvárások továbbra is élnek.
 

A Szatmár Megyei Rendőrség képviselői abbéli reményüknek adtak hangot a találkozón, hogy a rendőriskolák padjaiból kikerülő kollégák segítségével sikerül majd pótolni a jelenlegi létszámhiányt, mely jelenleg nem kevesebb mint 20 százalék.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: